LZV-Vrachtwagenchauffeur

Ben jij de LZV-chauffeur van de toekomst?

Bij Sluyter Logistics openen we de deur naar een wereld vol mogelijkheden voor jou als LZV-chauffeur. Ben je sterk, heb je een passie voor reizen, kun je goed samenwerken maar geniet je ook van de momenten alleen in je cabine met alleen de uitgestrekte horizon voor je? Dan ben jij de ideale kandidaat om als LZV-chauffeur bij Sluyter Logistics aan de slag te gaan!

Duik in de toekomst van transport met een rol die meer inhoudt dan alleen rijden; je wordt een specialist in het besturen van grotere en zwaardere voertuigcombinaties. Dit vereist niet alleen een geavanceerde rijvaardigheid en een speciale certificering, maar biedt ook de kans om bij te dragen aan een groenere en efficiëntere logistieke wereld.

LZV-Vrachtwagenchauffeur worden bij Sluyter Logistics

Met een voertuig van wel 60.000 kilo onder je, zorg je ervoor dat ladingen binnen Nederland vlot, veilig en doeltreffend van punt A naar punt B worden vervoerd. Zeker bij LZV transport is het van extra belang om de goederen op een efficiënte manier te vervoeren.

Je dag start met een goede kop koffie met je collega’s. Vervolgens laad je de vracht in je voertuig als deze niet is voorgeladen, en bevestig je de aanhanger aan je vrachtwagen. Met je favoriete muziek op de achtergrond en een laatste blik op de app voor je naar je eerste locatie vertrekt, ben je helemaal klaar voor de start.

Je staat in voor de veilige aflevering van goederen, werkt zelfstandig maar onderhoudt ook contacten met mensen.

Jouw uitdagingen

Als LZV-chauffeur speel je een cruciale rol in de logistieke keten door je gespecialiseerde kennis en vaardigheden, waardoor je bijdraagt aan efficiënter en duurzamer goederenvervoer.

Elke plek waar jij laadt of lost kent zijn eigen uitdagingen, helemaal met een LZV wagen. Met een LZV vrachtwagen mag je niet overal rijden. Daarom is het extra van belang dat je nauwkeurig de route plant en volgt. Jij ziet het als een succes wanneer je aan het einde van de dag alle goederen netjes en op tijd hebt afgeleverd!

Extra certificaten

Om LZV vrachtwagenchauffeur te worden, dien je een LZV-certificaat te behalen en aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • je dient minimaal vijf jaar in het bezit te zijn van het CE-rijbewijs;
  • je moet een geldige code 95 hebben behaald.

Ultieme vrijheid als chauffeur

Geen dag is hetzelfde voor een LZV-chauffeur, je geniet van ultieme vrijheid én verantwoordelijkheid. Je bent sterk, hebt een avontuurlijke geest, werkt goed in teamverband, maar vindt het ook prettig om zelfstandig aan de slag te gaan. Lees hier de verhalen van onze chauffeurs.

Er is veel werk in de sector

In de transport sector is altijd werk!
Bekijk hier de actuele vacatures voor vrachtwagenchauffeurs bij Sluyter Logistics.

Veelgestelde vragen

Welke werkzaamheden verricht een LZV-vrachtwagenchauffeur precies?

Een LZV-chauffeur is verantwoordelijk voor het besturen van een Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie (LZV), ook wel een ecocombi genoemd. Je vervoert goederen over middellange tot lange afstanden, vaak tussen distributiecentra of van producenten naar distributiepunten. Door de grotere capaciteit van de LZV’s ten opzichte van traditionele vrachtwagens, kun je als LZV-chauffeur de efficiëntie van het transport verhogen en de CO2-uitstoot per vervoerde eenheid goederen verlagen. Jouw taken en verantwoordelijkheden als LZV-chauffeur omvatten:

  1. Veilig besturen: Het veilig besturen van de LZV op openbare wegen, rekening houdend met de langere lengte en het hogere gewicht van het voertuig.
  2. Routeplanning: Het plannen van routes rekening houdend met de afmetingen en het gewicht van de LZV, alsmede de wegcondities en verkeerssituaties.
  3. Laden en lossen: Zorgen voor het correct laden en lossen van goederen om overbelading of ongelijkmatige verdeling van de lading te voorkomen, wat de veiligheid tijdens het transport kan beïnvloeden.
  4. Onderhoud en inspectie: Uitvoeren van voor- en na-inspecties van het voertuig om te zorgen dat de LZV in goede staat is en veilig kan worden bestuurd. Melden van eventuele technische problemen of onderhoudsbehoeften.
  5. Documentatie: Bijhouden van transportdocumentatie, zoals vrachtbrieven, urenregistratie, en eventuele andere vereiste documenten.
  6. Communicatie: Communiceren met planners, laad- en losploegen, en soms direct met klanten over de voortgang van de leveringen en eventuele wijzigingen of vertragingen.
  7. Navigeren en aanpassen: Efficiënt navigeren met de LZV, inclusief het aanpassen van de rijstijl aan verschillende weg- en weersomstandigheden, en het correct uitvoeren van complexe manoeuvres, zoals keren en achteruitrijden met de lange combinatie.
  8. Wet- en regelgeving: Kennis hebben van en zich houden aan de relevante verkeerswetten, transportregelgeving en specifieke voorschriften voor LZV’s.

Geen rijbewijs maar een LZV-certificaat

Om LZV-chauffeur te worden, dien je niet alleen over een standaard rijbewijs voor vrachtwagens beschikken, maar ook een speciale aanvullende opleiding en certificering voor het besturen van LZV’s te volgen en te behalen.

In deze opleiding doe je specifieke vaardigheden en kennis op die nodig zijn om veilig en efficiënt met zulke grote voertuigen op de openbare weg te rijden. Bijvoorbeeld kennis van de specifieke verkeersregels voor LZV’s, geavanceerde rijtechnieken en het omgaan met de langere remweg en een grotere draaicirkel.

Wat zijn specifieke eigenschappen van een LZV-vrachtwagen?

Een LZV kan tot wel 25,25 meter lang zijn en een maximaal toegestaan totaalgewicht hebben van 60 ton, afhankelijk van de regelgeving in het land waarin deze wordt ingezet. Dit in tegenstelling tot de standaard vrachtwagencombinaties, die vaak een maximale lengte van 18,75 meter en een gewicht van 40 tot 50 ton hebben.

Wat wordt bedoeld met Code 95 of de nascholingsplicht?

Als vrachtwagenchauffeur ben je verplicht tot nascholing. Deze verplichting zorgt ervoor dat de verkeersveiligheid en de kwaliteit van het vrachtwagenchauffeursberoep behouden en verbeterd worden. Regelmatige nascholing garandeert dat chauffeurs up-to-date blijven met de laatste ontwikkelingen, technologieën en regelgeving binnen hun vakgebied. Dit draagt bij aan je professionaliteit, de veiligheid op de weg en de duurzaamheid van transportwerkzaamheden.

Code 95, vermeld op het rijbewijs, bevestigt dat je als vrachtwagenchauffeur de nascholingsverplichting bent nagekomen. Deze code is verplicht voor alle vrachtwagen- en buschauffeurs binnen de Europese Unie die een voertuig besturen waarvoor een C- of D-rijbewijs nodig is.

Om je vakbekwaamheid te behouden en je kennis te verdiepen, moet je als vrachtwagenchauffeur elke vijf jaar ten minste 35 uur nascholing volgen. De nascholing omvat diverse modules die focussen op verschillende facetten van het beroep, zoals veiligheid, rijtechniek, gezondheid en milieubewustzijn.