Vrachtwagenchauffeur

Ben jij de vrachtwagenchauffeur van de toekomst?

De wereld van transport en logistiek. Groot, oneindig, en er is altijd werk genoeg! Of je nu net van school komt, al een baan hebt of iets compleet nieuws wilt ontdekken. Benieuwd hoe jij vrachtwagenchauffeur kan worden? Lees dan snel verder!

Bij Sluyter Logistics zijn er genoeg mogelijkheden om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan. Ben jij sterk, reislustig, een teamplayer maar vind je het ook relaxed om alleen te zijn in jouw cabine met de horizon in de verte? Dan ben jij geschikt als vrachtwagenchauffeur bij Sluyter Logistics!

Vrachtwagenchauffeur worden bij Sluyter Logistics

Met een wagen van maximaal 40.000 kilo onder je pedalen zorg jij ervoor dat goederen binnen Nederland snel, veilig en efficiënt van A naar B komen. En daar komt meer bij kijken dan alleen gas geven, remmen en goed de bochten insturen.

Je begint de dag met een goede kop koffie. Die drink je samen met je collega’s bij jouw vestiging. De zon is aan het opkomen. Je laadt de goederen in je wagen en koppelt de trailer aan je truck. Favoriete muziekje op, nog even de app checken voor vertrek naar je eerste bestemming en je bent klaar om te gaan.

Je levert goederen veilig af, werkt zelfstandig en hebt ook contact met mensen. Het grote voordeel is dat je altijd ‘s avonds thuis bent voor het avondeten. Tijd genoeg voor je hobby’s, sport, familie en vrienden dus. 

Jij komt overal

De haven van Rotterdam met grote containerschepen, de Veluwe met grote stukken naaldbos en heide of de uitgestrekte velden in de Betuwe. Als vrachtwagenchauffeur ken jij Nederland op je duimpje en je weet als geen ander de snelste en veiligste weg van A naar B.

Elke plek waar jij laadt of lost kent zijn eigen uitdagingen. Smalle straatjes, achteruit inparkeren en precies jouw trailer voor het dock plaatsen. Dit is lastig maar jij ziet dit als een succes wanneer je aan het einde van de dag alle goederen netjes en op tijd hebt afgeleverd!

Geld verdienen én je diploma halen

Kom je net van school, dan kun je je aanmelden voor de opleiding Chauffeur Wegvervoer. Je volgt een BBL-traject van STL en tegelijkertijd verdien je al salaris!

Het rijbewijs dat je nodig hebt om vrachtwagenchauffeur te worden, wordt bijna volledig betaald en op de dag dat je les krijgt krijg je een schooldagvergoeding. Die kan oplopen tot 1000 euro per jaar. Ook krijg je een speciale ARBO-training en een gratis opleiding Heftruck.

Ultieme vrijheid als chauffeur

Je bent nooit lang van huis dus je kunt je vrienden en familie elke dag zien als je wilt. Bij Sluyter Logistics werk je gewoon overdag, of als je wilt in de nacht.

Geen dag is hetzelfde. Een vrachtwagenchauffeur heeft de ultieme vrijheid én verantwoordelijkheid. Ook ben je sterk, reislustig, een teamplayer maar zelfstandig werken vind je ook fijn.
Lees hier de verhalen van onze chauffeurs.

Doorgroeien, blijf altijd in beweging

Wil je doorgroeien als vrachtwagenchauffeur dan kan dat ook. Je begint als vrachtwagenchauffeur C, en kunt doorgroeien naar vrachtwagenchauffeur CE, LZV en met nascholing naar vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen.

En niet geheel onbelangrijk; er is veel werk in de sector! Bekijk de actuele vacatures voor vrachtwagenchauffeurs bij Sluyter Logistics 

Veelgestelde vragen

Wat zijn je taken als vrachtwagenchauffeur?

Als vrachtwagenchauffeur moet je goed op de hoogte zijn van de verkeersregels in Nederland en de lokale routes en wegen goed kennen. Daarnaast heb je verschillende taken en verantwoordelijkheden. Hier vind je een aantal van de belangrijkste taken:

  • Voertuigbeheer: je controleert de staat van de wagen voor en na elke rit, je voert basiscontroles uit zoals bandenspanning en vloeistofniveaus en checkt de algemene functionaliteit van de vrachtwagen.
  • Laden en lossen: je zorgt voor het correct laden van de vracht, dat deze veilig en stevig is vastgezet en het efficiënt lossen van de goederen op de plaats van bestemming.
  • Routeplanning: je selecteert de meest geschiktste en veilige routes naar de bestemming, rekening houdend met verkeersomstandigheden, wegwerkzaamheden en wettelijke voorschriften.
  • Papierwerk en administratie: je houdt documentatie bij zoals transportdocumenten en vrachtbrieven, je registreert uren conform de wettelijke rij- en rusttijden en je verricht andere vereiste administratieve taken.
  • Communicatie: je houdt contact met de transportplanners, klanten en collega’s via mobiele communicatieapparaten om updates over de leveringen door te geven en eventuele problemen te bespreken.
  • Naleving van voorschriften: je leeft de volgende voorschriften na: over gewichtsbeperkingen, veiligheidsnormen en specifieke voorschriften voor verschillende soorten vracht.
  • Technische problemen oplossen: je kunt kleine technische problemen onderweg identificeren en oplossen.

Welke opleidingen zijn er om vrachtwagenchauffeur te worden in Nederland?

Er zijn verschillende opleidingen beschikbaar om vrachtwagenchauffeur te worden in Nederland. De opleidingen bestaan allemaal uit een theoretisch en praktisch deel. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Basisopleiding Vrachtwagenchauffeur:

Dit is een opleiding van ongeveer 6 weken waarin je de basisvaardigheden leert die nodig zijn om als nationaal vrachtwagenchauffeur aan de slag te kunnen. Je leert bijvoorbeeld over veiligheid, verkeersregels, het laden en lossen van goederen en het rijden met een vrachtwagen.

Vakopleiding Vrachtwagenchauffeur:

Deze opleiding duurt ongeveer 12 weken en gaat dieper in op de verschillende aspecten van het vrachtwagenchauffeurs vak. Naast de basisvaardigheden leer je bijvoorbeeld ook over transportdocumenten, douaneformaliteiten en gevaarlijke stoffen.

Chauffeursopleiding Transport & Logistiek:

Deze opleiding duurt ongeveer 9 maanden en biedt een brede basis in de transport- en logistieke sector. Naast het behalen van het rijbewijs C/CE leer je ook over transportplanning, magazijnwerkzaamheden en klantcontact.

Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL):

Dit is een opleiding waarbij je werken en leren combineert. Je gaat aan de slag bij een transportbedrijf en volgt daarnaast een opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Deze opleiding kan variëren in duur en inhoud, afhankelijk van het bedrijf en de opleidingsinstelling.

Zij-instroomtraject (STL):

Via het zij-instroomtraject van STL word je bij ons omgeschoold tot vrachtwagenchauffeur. We leren je in de praktijk wat het vak van vrachtwagenchauffeur precies inhoudt.

Wat leer je precies in de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

In een beroepsopleiding tot vrachtwagenchauffeur leer je de vaardigheden en kennis die nodig zijn om een vrachtwagen veilig en efficiënt te besturen. De opleiding bestaat uit zowel theoretische als praktische onderdelen en je leert onder andere over:

  • Verkeersregels en verkeersinzicht: Hier leer je over de verkeersregels en -borden, verkeersveiligheid en hoe je omgaat met verschillende verkeerssituaties.
  • Voertuigbeheersing: Je leert hoe je de vrachtwagen moet besturen, hoe je moet schakelen en hoe je kunt manoeuvreren.
  • Veiligheid: Je leert over veiligheid op de weg, zoals de juiste manier van rijden, ladingzekering en gevaarlijke stoffen.
  • Rijden in bijzondere omstandigheden: Denk aan het rijden onder verschillende weersomstandigheden, in de bergen, in de stad, in tunnels en op snelwegen.
  • Administratieve taken: Je leert over de administratieve taken die bij het beroep van vrachtwagenchauffeur horen, zoals het invullen van rittenstaten en vrachtbrieven.
  • Gezondheid en veiligheid: Je krijgt informatie over gezondheid en veiligheid, bijvoorbeeld over de effecten van lange ritten en de manier waarop je de veiligheid van jezelf en anderen kunt waarborgen.
  • Communicatie: Je leert over communicatie met collega’s, verkeersdeelnemers en klanten.

In het praktische gedeelte van de opleiding leer je rijden op de openbare weg, manoeuvreren en het laden en lossen van vracht. Bovendien kun je in de praktijk vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt om met verschillende soorten lading om te gaan.

Welk rijbewijs heb je nodig om vrachtwagenchauffeur te worden?

In Nederland zijn er verschillende rijbewijzen voor vrachtwagenchauffeurs, afhankelijk van het type voertuig dat je moet besturen en de grootte van de lading die je gaat vervoeren. Hieronder staan de belangrijkste categorieën van vrachtwagenrijbewijzen die in Nederland nodig zijn:

Vrachtwagenchauffeur C:

Als vrachtwagenchauffeur C heb je een C-rijbewijs nodig. Dit is het standaard rijbewijs voor de meeste vrachtwagens. Chauffeurs met een rijbewijs C mogen voertuigen besturen met een totaalgewicht van meer dan 3.500 kilogram.

Vrachtwagenchauffeur CE:

Als vrachtwagenchauffeur CE heb je een CE-rijbewijs nodig. Dit is het rijbewijs dat vereist is om een combinatie van een vrachtwagen en een aanhanger te besturen, met een totaalgewicht van meer dan 12.000 kilogram.

Voor sommige speciale voertuigen, zoals tankwagens of gevaarlijke-stoffen wagens, zijn extra certificaten vereist naast het standaard rijbewijs C of CE. Bij Sluyter Logistics gaat het dan om vrachtwagenchauffeur LZV en vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen.

Vrachtwagenchauffeur LZV:

Als vrachtwagenchauffeur LZV heb je een LZV-rijbewijs nodig. Dit is een speciaal rijbewijs dat vereist is om met een LZV-combinatie op de openbare weg te mogen rijden. Een LZV-combinatie is een extra lange en zware vrachtwagencombinatie die bestaat uit een trekker met meerdere opleggers of een trekker met een extra lange oplegger.

Vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen:

Als vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen heb je een ADR-rijbewijs nodig. Dit is een certificaat dat vereist is voor vrachtwagenchauffeurs die gevaarlijke stoffen over de weg willen vervoeren. Het certificaat is verplicht voor alle vrachtwagens die gevaarlijke stoffen transporteren met een totale hoeveelheid van meer dan 1000 liter of 1000 kg.

Wat wordt bedoeld met Code 95 of de nascholingsplicht?

Als vrachtwagenchauffeur heb je een nascholingsplicht. De nascholingsplicht van een vrachtwagenchauffeur is bedoeld om de verkeersveiligheid en de kwaliteit van het beroep van vrachtwagenchauffeur te waarborgen en verbeteren. Door regelmatig nascholing te volgen blijven chauffeurs op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, technieken en wet- en regelgeving in hun vakgebied. Het draagt bij aan de professionalisering van het beroep van vrachtwagenchauffeur en aan de verkeersveiligheid en duurzaamheid in het transport.

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs dat aangeeft dat een vrachtwagenchauffeur aan de nascholingsverplichting heeft voldaan. De Code 95 geldt voor alle vrachtwagenchauffeurs in de Europese Unie die rijden met een vrachtwagen of bus waarvoor rijbewijs C of D vereist is.

De nascholingsverplichting houdt in dat je als vrachtwagenchauffeur iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing moet volgen om je vakbekwaamheid te behouden en bij te scholen. Deze nascholing bestaat uit verschillende modules die gericht zijn op verschillende aspecten van het beroep, zoals veiligheid, rijvaardigheid, gezondheid en milieu.

Waarom vrachtwagenchauffeur worden?

Wanneer je overweegt om vrachtwagenchauffeur te worden zijn er heel veel redenen om voor dit mooie beroep te kiezen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

  1. Vrijheid: een van de mooiste aspecten van vrachtwagenchauffeur zijn is misschien wel het gevoel van vrijheid. Als je op weg bent, ben jij alleen met je vrachtwagen. Oké, en je opdrachtgever ook wel een beetje. Maar verder bepaal je zelf waar je naar luistert op de radio, wanneer je een kop koffie pakt en wanneer je er een snack bij pakt: zolang je maar op tijd bij je afspraak komt! In de vrachtwagen ben jij volledig eigen baas.
  2. Verantwoordelijkheid: als vrachtwagenchauffeur moet je rekening houden met afleverdeadlines, verkeersomstandigheden en periodes van rust, maar daarbinnen heb je wel vaak de vrijheid om je eigen route te kiezen. Er is altijd wel een vorm van controle door een leidinggevende, maar deze is vaak beperkt. Daarom moet je als chauffeur ook in staat zijn om zelf de lading te controleren, goed met klanten om te kunnen gaan en de veiligheidsvoorschriften naleven.
  3. Geen 9-5 baan: als vrachtwagenchauffeur is geen enkele dag hetzelfde. De tijden variëren, waardoor je op sommige dagen vroeg en op andere dagen wat later begint. Dat is mooi wanneer je een keer wat langer wilt blijven liggen, of juist vroeg begint zodat je na het werk genoeg tijd over hebt voor je hobby’s of sociale contacten.
  4. Verschillende plekken: een vrachtwagenchauffeur komt bijna overal! Ook op plekken waar je normaal niet zo snel zou belanden. Ook ontmoet je veel andere chauffeurs en verschillende mensen bij de bedrijven waar je goederen aflevert. Zo werk je alleen, en vervolgens werk je samen. Dat maakt het werk als vrachtwagenchauffeur ook zo divers!
  5. Variatie in werkzaamheden: maar als chauffeur ben je niet alleen maar onderweg. Er komen verschillende taken bij kijken. Als vrachtwagenchauffeur zorg je voor het correct laden en lossen van de vracht, je communiceert met klanten en collega’s en je houdt verschillende documenten bij. Die afwisseling van taken zorgt ervoor dat je werkdag nooit saai is.